Przedszkole nr 105 "Wesoła Stopiątka"

ul. Kochanowskiego 10 tel./fax 22 633 01 19 e-mail: p105@edu.um.warszawa.pl

PRZEPISY NA ZDROWIE

 

 

 

 

 

Wegańskie ciasto marchewkowe

z serkiem z nerkowców

Składniki na ciasto ( na dużą tortownicę o średnicy 25 cm):

  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 300 g marchewki
  • 225 ml oleju
  • 80 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżeczki sody

 

Na krem:

  • 100 g nerkowców, namoczonych przez noc
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1.Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.

2.W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. W mniejszej utrzeć olej, cukier i spęczniałe siemię, następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

3.W międzyczasie przygotować krem z nerkowców. Wszystkie składniki wlać do naczynia blendera i zmiksować na gładki krem. Wystudzone ciasto posmarować grubo kremem i posypać cynamonem.

Przepis pochodzi z książki „Jadłonomia” Marta Dymek

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

ciasto11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————-

 

Muffinki owsiane (12 sztuk)

Składniki:

250 ml mleka ryżowego lub krowiego

100g rodzynek lub suszonych daktyli

100 ml stopionej margaryny lub oleju roślinnego

150 g drobnych płatków owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

50 g mąki kukurydzanej ryżowej bądź zwykłej pszennej ( ja dodałam ryżową)

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

100 g dojrzałego zgniecionego banana

Przygotowanie:

  • Podgrzewamy mleko z rodzynkami do momentu , aż staną się one miękkie ( około 10 minut), jeszcze ciepłe miksujemy na gładko
  • Dodajemy ciepły stopiony tłuszcz i puree z banana, ponownie miksujemy.
  • Mąkę , proszek i sodę umieszczamy w misce, dodajemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy.
  • Przelewamy mokre składniki do suchych dodajemy cytrynę , miksujemy aż się połączą i odstawiamy na około 5 minut ( płatki nieco napęcznieją)
  • Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C w opcji góra- dół
  • Papilotki do muffinek wypełniamy ciastem do pełnej wysokości ( babeczki tylko nieznacznie urosną) i wkładamy je do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 20 minut, podajemy wystudzone np. posypane zmiksowanymi wiórkami lub cukrem pudrem

 

Przepis pochodzi z książki „Mama alergika gotuje” Katarzyna Jankowska

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

mufiny1

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————–

Tarta z porzeczkami

Tartę można zrobić z czerwonymi lub czarnymi porzeczkami, mogą też być jagody.

Składniki:

Ciasto: • 250 g mąki pszennej • 50 g cukru • szczypta soli • 150 g masła (zimnego) • ok. 3 łyżek lodowatej wody

Nadzienie: • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub mielonych migdałów) • 4 łyżki cukru • 2 łyżki mąki • 4 łyżki roztopionego masła • 500 g porzeczek + 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę (nie musimy wykorzystać całej ilości) i połączyć składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • Porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem.
  • Formę na tartę o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski.
  • Na spód wyłożyć mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch wysypać porzeczki wymieszane z 5 łyżkami cukru. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać łyżką cukru. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180 stopni C aby tarta za bardzo się nie zrumieniła.

Przepis pochodzi ze strony:   www.kwestiasmaku.com

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

Tarta z porzeczkami 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————————————————–

sernik2 sernik1

 

Sernik z musem śliwkowym 

Spód: • 250 g ciasteczek kruchych kakaowych • 1 łyżeczka cynamonu • 3 łyżki masła Masa serowa: • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego (może być gotowy) • 1 i 1/2 szklanki cukru • 3 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej • 5 jajek • skórka starta z 1 pomarańczy Mus śliwkowy: • 800 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych) • 1 cukier wanilinowy • 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa) • 5-6 łyżek likieru amaretto (lub woda) • 600 g śmietanki kremówki 30% (długo schładzanej) • 2/3 szklanki cukru pudru Dekoracja: • uprażone obrane orzechy laskowe • np. posypka z kakao + cukru pudru (np. z brązowego cukru) i cynamonu lub polać roztopioną ciemną czekoladą tworząc fantazyjne wzorki

Przygotowanie:

Spód: Rozdrobnić na proszek ciasteczka, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem, wyłożyć na spód formy o wymiarach 25 x 36 cm (np. z odpinaną obręczą), uklepać.

Masa serowa:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do dużej miski włożyć ser, dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując na średnich obrotach miksera po około 15 sekund po każdym jajku. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.
  • Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec sernik przez 30 minut, po tym czasie powinien być już ścięty. Wyjąć i ostudzić.

Mus śliwkowy:

  • Śliwki świeże pokroić na połówki i wypestkować. Śliwki mrożone rozmrozić. Połowę śliwek ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Resztę śliwek zmiksować blenderem na mus, połączyć z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlać likier amaretto, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie delikatnie, na małym ogniu podgrzewać żelatynę ciągle mieszając i uważając aby jej nie zagotować. Następnie dodawać po łyżce zmiksowane śliwki (dodać ok. 4-6 łyżek musu śliwkowego) za każdym razem mieszając. Żelatynę przelać do reszty musu i wymieszać.
  • W zimnej metalowej misce ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę (ubijać na małych obrotach miksera, później zwiększyć do średnich). Do śmietany dodać śliwki i zmiksować, wyłożyć na masę serową. Wstawić do lodówki na około 3 godziny lub do czasu aż mus zesztywnieje.

Dekoracja: Położyć uprażone orzechy laskowe (np. po 1 orzechu na 1 kosteczkę ciasta) oraz posypać przez sitko kakao zmiksowane w młynku do kawy z cynamonem i cukrem brązowym. Lub polać fantazyjnie polewą czekoladową.

 

Przepis pochodzi ze strony:   www.kwestiasmaku.com

Naprawdę jest przepyszny 🙂

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

 

 

 

 

 ————————————————————————————————–

Szarlotka orzechowa Bezglutenowa, wegańska, bez jajek.

Prosta do zrobienia. Zamiast bezglutenowej mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej (ta już zawiera gluten, ale jest zdrowsza od pszennej). Można też samemu zmielić płatki owsiane na mąkę owsianą lub użyć płatków owsianych błyskawicznych (już bez mielenia).

Składniki:

Ciasto: • 100 g mąki owsianej bezglutenowej • 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek • 75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich) • 50 g mąki ryżowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) lub 4 łyżki cukru trzcinowego • 100 g oleju kokosowego (lub masła) • ok. 10 wiśni (w syropie / z kompotu / mrożonych) • 2 łyżki wiórków kokosowych

Jabłka: • 1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dekoracja: orzechy włoskie, laska cynamonu, mąka kokosowa

Przygotowanie:

  • Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Jabłka: Świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
  • Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zrumieniony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi, można posypać mąką kokosową i podawać z wiśniami
  • Przepis pochodzi ze strony „kwestia smaku”

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

Szarlotka orzechowa1

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————–

Pierogi z wiśniami (orkiszowe, bez jajek)

Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 3-4 minuty Ilość: 36 szt. o 6 -7 cm średnicy
Składniki na ciasto pierogowe:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ½ łyżki oleju roślinnego, rzepakowy, z pestek winogron
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody

 

Na nadzienie:

– 200 g wiśni

– 1 łyżeczka cukru trzcinowego

– 1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej

– dodatkowo: śmietana roślinna (owsiana, migdałowa, ryżowa) do polania pierogów

lub  zwykły jogurt

Przygotowanie farszu wiśniowego: Wiśnie myjemy w gorącej wodzie, przelewamy zimną, dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, mieszamy z cukrem i oprószamy tapioką lub mąką ziemniaczaną

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
  • Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło (ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, chronimy przed wyschnięciem)
  • Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby pierogi się nie sklejały)
  • Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy małe koła (u nas około 5 cm średnicy)
  • Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół, maczając palce w mące najpierw zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę,
  • Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką. Do gotującej się wody wkładamy po kilka sztuk pierogów, tak aby miały miejsce popływać, mieszamy, aby nie przywarły do dna
  • Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty
  • Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową)
  • Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednaj strony przekładamy na drugi suchy talerz lub podajemy do bezpośredniego spożycia
  • Pierogi podajemy z dodatkiem śmietany owsianej, opcjonalnie posypane cukrem trzcinowym lub polane syropem roślinnym
  • Gotując każdą kolejną porcję pierogów wodę doprowadzamy do wrzenia i postępujemy jak w punktach od 5 do 10

Przepis z książki ” Mama alergika gotuje” Katarzyna Janowska, która też prowadzi blog kulinarny pod nazwą : Mama alergika gotuje

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

Pierogi z wiśniami1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————-

Carpaccio z buraka Składniki:

  • 1 burak
  • garść rukoli
  • w sezonie można dodać garść jeżyn
  • odrobinę mozzarelli (lub parmezan z migdałów)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Buraka wyszorować , osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 30-40 minut, a potem wyjąć z folii, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki
  • Wymieszać wszystkie składniki sosu
  • Umytą i osuszoną rukolę wyłożyć na talerz i skropić niewielką ilością sosu. Ułożyć na niej plasterki buraka , mozzarelli lub jeżyny i polać resztą sosu, posypać parmezanem z migdałów ( niekoniecznie)

Parmezan z migdałów (mały słoiczek):

– 1 szklanka migdałów – 1/4 szklanki płatków drożdżowych – 1/4 łyżeczki chili – 1/4 łyżeczki kurkumy – sól Wszystkie składniki zmielić w elektrycznym młynku do kawy albo blenderze na gruby pył. Doprawić solą i przesypać do słoika. Używać do przygotowania pesto albo posypania zup czy makaronów     carpaccio z buraka1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smażony „ryż”

czyli brokuł  z dodatkiem jajka lub tofu     

brokuł               Składniki, 2 porcje:

  • 300 g brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • dodatki: 4 plasterki tofu lub 2 jajka

Przygotowanie:

  • Brokuły podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub malakserze.
  • Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.
  • Na patelni roztopić tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.
  • Dodać żurawinę, brokuły oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, dodać sok z cytryny.
  • Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju podsmażyć tofu na złoty kolor lub usmażyć jajka sadzone

smazony ryz1 smazony ryz3

 

Bliny gryczane  drożdżowe,

 

z łososiem wędzonym i śmietaną

Składniki  (na około 25 sztuk): • 25 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 szklanki ciepłego mleka • 100 g mąki pszennej • 250 g mąki gryczanej • 1 żółtko • 50 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli • olej roślinny do smażenia

Dodatki: • gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, koperek, kawałki cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz; • miąższ arbuza, twarożek kozi, świeża mięta, opcjonalnie płynny miód, świeżo zmielony czarny pieprz.  

Przygotowanie: •Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. •W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. •Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. •Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny lub też z pokrojonym w kosteczkę arbuzem, wymieszanym z posiekaną miętą oraz z twarożkiem kozim, ewentualnie skrapiając miodem. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

  bliny_gryczane1

 

Kotleciki jaglano- gryczane w pestkach słonecznika

Składniki: • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej, zimnej • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej , zimnej • dwie cebule • 1 czerwona słodka papryka • 1 mały pęczek natki pietruszki • łyżka suszonego oregano lub 4, 5 gałązek świeżego oregano • 2 jajka ( w wersji bez jajka- dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami gorącej wody i wymieszanej) • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, opcjonalnie • pieprz, sól • 80- 100 g pestek słonecznika od obtoczenia Uwaga z tej ilości wychodzi ogromna ilość kotlecików, ja zrobiłam z połowy podanych składników i było też wystarczająco dla czteroosobowej rodzinki:)

Przygotowanie: Obraną cebulę i oczyszczoną z pestek paprykę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podsmaż warzywa, aby zmiękły. Z pęczka natki pietruszki i z oregano oberwij listki i pokrój bardzo drobno. Do dużej miski wsyp obie kasze, dodaj jajka lub siemię , usmażone warzywa, zieleninę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Weź dwie kopiaste łyżki masy, zmiksuj i z powrotem włóż do miski, a następnie wyrób masę rękoma. Odstaw na 10 minut, aby napęczniała . Formuj małe kotleciki maczając ręce w niewielkiej ilości wody, aby masa do nich nie przywierała. Na desce rozsyp równomiernie pojedynczą warstwę pestek słonecznika. Uformowane kotleciki kładź na pestki , lekko dociskając, aby dobrze trzymały się masy. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco lub zimno, z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego. Znakomicie smakują z buraczkami na ciepło.

Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska bez pszenicy”

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz           kotlety

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————-

Zupa z cukinii Z miętą, jogurtem greckim i mini grzankami.

Składniki: • 1 duża cukinia • 1 duży ziemniak • 1/2 średniej cebuli • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 750 ml bulionu warzywnego • 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej • 2 – 3 czubate łyżki jogurtu greckiego • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: Cukinię (wraz ze skórką) oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki, a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować warzywa do miękkości (przez około 10 minut). Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.

 Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz       zupa_z_cukini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————– IMG_1453

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniczki

Składniki (ok. 40 sztuk małyc

h lub ok 25 dużych pierników): • 2 szkla

nki mąki • 2 łyżki miodu • 3/4 szklanki cukru • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1/2 torebki przyprawy piernikowej • 1 łyżka masła • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe – są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe. Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie. Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych. Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz…. oraz wszystkie przedszkolaki 🙂 ————————————————————————————————       placki                   Wegańskie dyniowe placuszki Składniki: • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki imbiru • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki soli • 1 szklanka mleka (można użyć mleko sojowe) + 1 łyżka octu (dodałam ocet winny jabłkowy) • 1/4 szklanki puree z dyni* • 2 łyżki oleju • olej do smażenia Przygotowanie: Do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na bok do czasu, aż mleko zetnie się na maślankę. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki. Ścięte mleko wymieszać z dyniowym puree oraz olejem, następnie do mokrych składników wsypać suche i wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pestek winogron, nakładać łyżką nieduże kleksy ciasta i smażyć na złoto z obydwu stron. Jeść z ulubionym słodkim syropem albo łyżką dżemu (dobre na ciepło i na zimno). *Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.   Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz     ———————————————————————————————————- jarmuz                   Chipsy z jarmużu, z chili i cytryną Składniki: • duży pęczek jarmużu • 1/4 łyżeczki chili • 1/2 łyżeczki soli • skórka otarta z połowy cytryny • łyżka oliwy Przygotowanie: Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 – 3 cm. Wsypać liście do dużej miski. Jarmuż dokładnie wymieszać z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Liście ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 – 5 minut do czasu, aż będą chrupkie ale nie spalone. Tak samo upiec drugą turę liści, jeśli wszystkie nie zmieściły się na jednej blasze. Dla dzieci polecam „chipsy” tylko z solą i odrobiną soku z cytryny.   Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz       ———————————————————————————————————— Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą                   Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą i z serem feta Składniki (2 – 4 porcje): • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego • 2 łyżki oleju roślinnego • 1 cebula szalotka • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów (obranych) • 3 jajka • około 100 g sera feta lub serka koziego w roladce pleśniowej • natka pietruszki • pieczywo Przygotowanie: Soczewicę wsypać do małego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką wody, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kolendrą, kminem rzymskim. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 – 15 minut do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, chili (bez pestek) i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut. Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, widelcem rozgnieść kawałki pomidorów. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać ugotowaną soczewicę (wraz z pozostałym płynem z garnka), wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać trochę wody. W gotującej się masie zrobić 3 dołki łyżką i wbić w nie jajka, obok wcisnąć kawałki fety lub plasterki sera koziego. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut. Masa ma bulgotać na średnim ogniu. Po 5 minutach poruszyć patelnią aby reszta białka spłynęła na boki i się ścięła. Posypać natką i podawać z pieczywem. Zamiast Jajek można usmażyć tofu (w wersji dla alergików). Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz           ——————————————————————————————————

 naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane dynią nadziewane Najlepsze naleśniki z kaszy jaglanej Uwaga! Ciasto nastawiamy dzień wcześniej (np. wieczorem) i wstawiamy do lodówki. Składniki (ok.20 sztuk naleśników o średnicy 18 cm): • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 i 1/2 szklanki zimnej wody • 1/3 łyżeczki soli morskiej • 1 szklanka mąki kukurydzianej • 2 jajka • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła (użyłam roztopionego oleju kokosowego) Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Odcedzić, wlać zimną wodę w ilości 2 i 1/2 szklanki, przykryć i odstawić na noc do lodówki (lub na ok. 12-24 godziny). Następnie dokładnie i długo miksować w blenderze kielichowym na gładkie ciasto. Przelać z powrotem do miski, dodać sól, mąkę kukurydzianą, jajka, roztopiony olej roślinny i zmiksować lub rozmieszać rózgą na gładkie ciasto. Odstawić na minimum pół godziny. Dobrze rozgrzać niedużą patelnię (to ważne) o średnicy 18-20 cm, delikatnie ją natłuścić (u mnie kawałek oleju kokosowego). Wlać porcję ciasta i smażyć na większym ogniu przez ok. 3 minuty aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni, spód się lekko zrumieni i naleśnik będzie łatwo odchodził od dna patelni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Pierwszy naleśnik najtrudniej się smaży 🙂 Sos: • 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion • 100 g sera białego (twarogu) Sos imbirowy: • 250 ml soku pomarańczowego • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżka świeżo startego imbiru W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut. Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię rozgnieść widelcem na purée razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym. Posmarować nadzieniem naleśniki i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym. Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz

 ————————————————————-

Pasta z ciecierzycy  –  przepis grupy VI

ciecierzyca

Składniki:

    • 1 szklanka cieciorki
    • 3/4 szklanki (około200ml) tahiny (pasta sezamowa)
    • 1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 2-3 ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól

Składniki dodatkowe do wyboru:

  • oliwa z oliwek
  • oliwki
  • papryka czerwona słodka
  • papryka chili
  • czosnek niedźwiedzi
  • suszona pietruszka
  • orzeszki piniowe
  • bazylia
  • kmin
  • chrzan

♥ Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia wypłucz ciecierzycę zimą wodą  i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się koło 40-60 minut. Kiedy ciecierzyca jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach.  ♥ Cieciorkę odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego.  ♥ Dodaj tahinę, czosnek i sok z cytryny. ♥ Zacznij blendować (około 2 minuty). ♥ Dodaj wodę.  ♥ Całość miksuj około 3-4 minuty.  ♥ Na koniec dodaj oliwę.  ♥ Dopraw solą do smaku. ♥ Przełóż gotową pastę  do miski.  ♥ Polej oliwą z oliwek i posyp wybraną przyprawą. Smacznego:) 100_0698

Przepis sprawdziła  i poleca  p.Ania Ziniewicz               –

——————————————————————————————

„Pasta dla Shreka” – przepis podany przez Piotra z gr. VI ————————————————————————– Składniki:

  • brokuł  
  • pół pęczka kopru i szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól i pieprz
  • dobry humor

Sposób przygotowania:           Brokuła podgotować w wodzie lub na parze (nie do miękkości). Zmiksować. Dodać posiekaną zieleninę, wyciśniety czosnek i sok z cytryny. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na ciepło. Na kanapkach lub do obiadu np. z makaronem.           „Łasusiowe kokardki” – przepis podany przez Krystiana z gr.IV ———————————————————————————- Składniki:                                          

  • garść makaronu – wg uznania, bo węglowoddany podstawą dania
  • łososia wędzonego kilka deko – w kwasy omega-3 bogatego
  • papryka żłółta , no i czerwona – w witaminę C uzbrojona
  • brokuły – kilka różyczek damy  – w nich masę żelaza i wapnia mamy
  • jeszcze śmietankę, koperek, orzechy – by mądre główki miały pociechy

Sposób przygotowania: Łososia w plasterkach na maśle smażymy. Paprykę i natkę drobno kroimy Wszystko to razem do garnka wrzucamy            I dodajemy troche śmietany Co chwilę mieszamy , nie smakujemy 🙂 Po chwili brokuły tam dodajemy Ciut oregano i pieprzu wrzucamy I już gotową potrawę mamy Teraz makaron ugotowany Na talerzyki w mig wykładamy Sosem z garnuszka dekorujemy I drobno utartym orzeszkiem sypiemy Do tego dania włoskiego, bardzo zdrowego  Życzymy wszystkim smacznego!       „Piersi kurczaka z ananasem ” (na 6 osób) ——————————————————-

  1. 1/2 kg mięsa pokroić w kostkę 1,5 * 1,5 cm, zalać zaprawą (łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki imbiru, łżeczka vegety i 1/4 szklanki zimnej wody), wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Mięso obsmażyć w dwóch porcjach na gorącym oleju (ok 1/2 szklanki), przekładać bez tłuszczu do rondla.
  3. Dodać szczyptę kurkumy i dwie puszki krojonych w kostkę ananasów z zalewą.
  4. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć ok 1/2 kg porów (tylko białe części) pokrojonych w piórka, przełożyć bez tłuszczudo mięsa, wymieszać i dusić na słabym ogniu ok. 10 minut.
  5. Dosmakować pieprzem białym, czarnym i Cayenne (potrawa powinna być ostra)
  6. Dosmakować solą mieszając, cytryną, dodać szczyptę tymianku.
  7. Dolać wrzącej wody, by sos był równo z mięsem
  8. Dosmakować odrobiną miodu, ostrożnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
  9. Potrawę podawać z białym pieczywem lub ryżem.

    „Zupa brokułowa” (na 5 osób) ——————————————

  1. Do wrzącej wody (1,5 – 2l)dodać szczyptę kurkumy, tymianku i skrzydełko z indyka
  2. Gotować ok. 30 minut.
  3. Następnie dodać: 3 średnie pokrojone marchewki, 1 dużą pokrojoną pietruszkę, 4 pokrojone ziemniaki, 1 pokrojoną cebulę, kawałek pokrojonego selera, ząbek czosnku, różyczki brokuła, 1/2 łyżeczki imbiru, 3łyżki drobnej kaszy jęczmiennej, sól do smaku, łyżeczkę pokrojonego koperku
  4. Gotować do miękkości (ok. 45 minut)
  5. Dodać: 1/2 łżeczki soku z cytryny, szczyptę pieprzu czarnego, łyżkę masła.
  6. Smacznego!

         „Placek z jabłkami” – przepis podany przez Tosię z grupy V —————————————————————————— Składniki:

  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła roślinnego
  • 3 jajka
  • 1,5 kg jabłek

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka razem wymieszać. Wlać do tego rozpuszczone gorące masło roślinne. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do wymieszanych składników. Piec w piekarniku , w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.